назва для групи продуктів харчування, що готуються шляхом випічки, парової обробки або жаріння тесту, що полягає, як мінімум, з борошна і води. У більшості випадків додається сіль, а також використовується розпушувач, такий як дріжджі. У деякі сорти хліба також додають спеції (такі як зерна кмину) і зернятка (насіння кунжуту, маку). Зернятка також служать для прикраси.
Хліб можна їсти окремо, часто його їдять з вершковим маслом, арахісовою олією, соняшниковою олією, варенням, маргарином джемом, желе, мармеладом, медом. Що по суті є блюдом, що носить назву бутерброд. Хліб використовується також як основа для сендвіча. Він може бути тільки випеченим або згодом підрум'янений (наприклад, в тостері) і може подаватися практично без обмежень від кімнатної температури до гарячого стану.